top of page

Kinesiology Taping

Ce este Kinesio Tape?

 

Tehnica Kinesio Taping este o tehnică nouă în România, brevetată însă în Japonia de acum 25 de ani, de către doctorul Kase Kenzo. Iniţial a fost folosită de sportivii de performanţă, dar a intrat repede în atenţia medicilor specialişti în recuperare şi a fizioterapeuţilor pentru folosirea ei într-o gamă largă de afecţiuni.

 Benzile KINESIO TAPING folosite în această tehnică sunt 100% din bumbac, sunt elastice şi se lipesc de piele precum leucoplastul, mulându-se perfect pe articulaţii. Foarte importantă pentru eficienţa lor este evaluarea pacientului de către un specialist, care decide modelul, forma şi culoarea aplicaţiei, precum şi tehnica de bandajare ce trebuie urmată.

Sa cunoastem mai bine Kineso Tape !

 Tehnica a devenit faimoasă abia în 2008 la Olimpiada de la Beijing, când milioane de oameni din toată lumea au aflat ce sunt acele benzi multicolore lipite pe umerii voleibalistelor din China sau de pe picioarele atleţilor americani.

Kinesio Taping este o tehnică de bandajare care susţine şi stabilizează muşchii şi articulaţiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mişcarea sau flexibilitatea corpului. Stimulând diverşi receptori din sistemul somato – senzorial, banda Kinesio atenuează durerea şi facilitează drenajul limfatic. Efectul de ridicare a pielii crează spaţii mai mari între ţesuturi, permiţând astfel un aport ridicat de oxigen şi o reducere a inflamaţiei în zona respectivă.

Banda kinesiologică trebuie aplicată numai după o evaluare fizică detaliată, făcută obligatoriu de un specialist. Rezultatele evaluării indică mărimea, poziţia şi strânsoarea benzii kinesiologice, care poate fi aplicată în sute de feluri ca să influenţeaze sistemul neuromuscular, să atenueze durerea şi să reducă inflamaţia, să crească performanţa sportivă, să prevină accidentările, să grăbească vindecarea.

Cand putem utiliza Kinesio Tape?

De la copii până la vârstnici, ele pot trata cu succes o varietate de afecţiuni ortopedice (entorse, luxaţii, întinderi sau rupturi musculare etc), neuromusculare, neurologice, dar mai ales accidentări sportive.Tehnica KINESIO TAING se recomandă în multe afecţiuni reumatice, posttraumatice, postoperatorii sau neurologice precum:

  • artrită, artroză, periartrită, bursită, sinovită

  • scolioză, cifoză, hiperlordoză, lombosciatică

  • lombalgie, lombosciatică, spondiloză, hernie de disc

  • sechele de entorsă, luxaţii, fracturi, rupturi de ligament

  • contracturi, întinderi şi rupturi musculare, torticolis

  • stază venoasă cu edeme pe picioare, drenaj după operaţii pe ganglioni limfatici (precum masectomia)

  • ameţeli, dureri de cap.

Daca vorbim de efectele Kinesio Tape aflăm că:

Banda kinesologică stimulează răspunsul proprioceptiv prin terminaţiile senzitive de la nivelul muşchilor, articulaţiilor şi pielii. Este îmbunătăţită astfel interacţiunea dintre piele şi structurile subcutanante, este activat circuitul nervos de la nivelul subcutanat şi se obţine un răspuns muscular cu o performanţă superioară.

Atenuarea durerii. Banda kinesiologică inhibă nociceptorii şi blochează căile dureroase din muşchi, articulaţii şi piele. Scade astfel în intensitate transmiterea impulsului dureros spre creier, se normalizează tonusul muşchilor şi se atenuează durerea şi spasmul muscular.

Susţinere şi stabilitate. Banda kinesiologică este utilizată frecvent în cazul unei tulburări care necesită stabilizarea şi realinierea poziţiei unei articulaţii, asigurând stabilitatea articulaţiei, fără să-i limiteze mișcarea.

Managementul edemului. Banda kinesiologică este folosită cu succes şi în cazul edemelor postoperatorii, pe care le reduce prin eliberarea presiunii dintre piele şi ţesuturile subcutanate, asigurând o reluare a circulaţiei normale a lichidelor acumulate în urma leziunii. Benzile kinesiologice pot fi folosite în cazul limfedemului sau în contuziile superficiale.

Atenuarea efectelor limitative ale cicatricilor. După operaţii sau traumatisme, în urma procesului de vindecare, rezultă adesea un ţesut cicatricial care poate cuprinde pielea şi fascia subiacentă. Acest ţesut cicatricial poate determina limitări de mobilitate şi amplitudine normală ale membrului afectat. Aplicarea benzii kinesiologice asigură o întindere de lungă durată, fără să strângă prea tare stratul de ţesut cicatricial.

terapii 3_edited.jpg
bottom of page